Menu

Wyszukiwanie

Licznik

Liczba wyświetleń:
931110

S. Serwacja Breńska z grębowskiego klasztoru Sióstr Służebniczek poleca: 


Babka ucierana

  • 5 jajek
  • 20dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać zapach (pomarańcza lub cytryna). Ubić pianę i dodać ją oraz mąkę, proszek, rodzynki - następnie włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min w temp. 160o.
SMACZNEGO!

Pączki bez rozczyny

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru (17dkg)
  • 6 łyżek masła (20dkg)
  • 2 szklanki mleka
  • 10dkg drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 literatka spirytusu
  • 1 kg mąki
  • olej do smażenia
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić - wszystko połączyć i wyrabiać jak ciasto drożdżowe (trzeba wyrobić tak, by ciasto odchodziło od ręki). Na stolnicy w ciepłym pomieszczeniu wykrawać w "kółka", nadziewać różą lub gęstą marmoladą, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe można podrzucić na plebanię do degustacji! SMACZNEGO!!!

Chrust czyli faworki

  • 0,5 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia
Wszystko dobrze wyrobić na stolnicy. Ciasto pobić wałkiem, żeby się robiły pęcherze. W naczyniu przykryć ciasto, by nie wysychało, wałkować na paseczki i wycinać w środku i zawijać w charakterystyczną kokardkę, a następnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz (olej); potem wyciągać na durszlak, by obciekły z tłuszczu; posypać pudrem i tez można podrzucić parę na plebanię... SMACZNEGO!

Wafel - "snikers"

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 25 dkg mleka w proszku
  • wafle
  • 1,5 szklanki orzeszków mielonych
  • łyżka kakao
  • 15dkg rodzynek
Mleko, cukier waniliowy, margarynę i cukier rozpuścić i wystudzić. Do zimnej masy dodać mleko w proszku i pokruszony jeden wafel - wymieszać, podzielić na 3 części:
do jednej dodać orzeszki mielone, do drugiej kakao, do trzeciej sparzone rodzynki - masę nakładamy na kolejne warstwy wafli i lekko dociskamy.

Sero-makowiec

Ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • 15dkg margaryny
  • 10 dkg cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała łyżeczka amoniaku
(zrobić z tych składników kruche ciasto)

Mak:
  • 50dkg maku (zmielonego)
  • 5 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki orzechów siekanych
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miodu, mak oraz resztę składników - na koniec ubitą pianę - wszystko wymieszać i wylać na kruche ciasto.

Ser:
  • 1 kg sera białego (zmielonego)
  • 20 dkg cukru
  • 5 jajek
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki grysiku
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać ser, grysik i na końcu pianę - wyłożyć na mak.
(Ewentualnie można kłaść "kupkami" ser na mak) Piec ok. 1 godz. w temp. 150-160o.
SMACZNEGO!

Sernik z owocami

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zarobić wszystko na jednolitą masę, podzielić na dwie części: jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną, a drugą zamrozić.

  • 50dkg sera
  • jajko
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Zmiksować wszystko na jednolitą masę, wyłożyć na ciasto. Na masę serową ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki. Z 5 białek (pozostałych z jajek z ciasta), z kisielem i szklanką cukru ubić pianę i wlać na owoce; na to zetrzeć zmrożone ciasto i piec w piekarniku przez 60 min w temp. 180oC.
SMACZNEGO!

Placek "Pijak z wyskokiem"

  • 7 białek
  • 3 żółtka
  • cukier
  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg kokosu
  • łyżka mąki kartoflanej
  • masło
  • budyń
  • herbatniki
  • alkohol (spirytus)
7 białek ubić z 3/4 szklanki cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami, piec przez 30 min w temp. 180oC.
Ugotować budyń śmietankowy z 1 łyżką mąki kartoflanej, dodać 3/4 szklanki cukru i wystudzić. Utrzeć kostkę masła, dodać 3 żółtka, wystudzony budyń.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę, na to herbatniki dobrze umoczone w alkoholu, na wierzch polać wystudzoną polewą i udekorować.
Polewa:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Wszystko rozpuścić na ogniu na jednolitą masę (gdyby było potrzeba zagęścić dodając kakao lub puder).

Rogaliki mrożone

  • 60 dkg mąki,
  • 1/2 kg margaryny,
  • 6 dkg drożdży,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżki cukru kryształu,

Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem; margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże i wyrabiać ciasto. Ciasto włożyć na noc do zamrażalki; schłodzone ciasto rozwałkować i uformować rogaliki; piec w gorącym piekarniku przez 15-20 min. po upieczeniu posypać cukrem pudrem;

Gofry

  • 50 dkg mąki,
  • 4 jaja,
  • 1 szkl. mleka
  • 15 dkg masła,
  • 30 dkg cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • olejek zapachowy (dowolny smak),
Jaja ubić mikserem z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
mleko, roztopione masło i pozostałe składniki dobrze wymieszać. Gofry należy rozsmarować w rozgrzanej gofrownicy, do ciasta można dodać kakao lub sok z cytryny wg. uznania i smaku. Podawać z dżemem, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Ciastka warszawskie

70 dkg mąki,
25 dkg margaryny,
15 dkg masła,
4 żółtka,
6 dkg cukru pudru,

Utrzeć żółtka z cukrem, masłem i margaryną, dodać do mąki i wyrobić; wykrawać ciastka.

40 dkg cukru pudru,
4 białka,
2 cukry waniliowe,

Cukier puder utrzeć z białkiem, cukrem waniliowym. Smarować surowe ciastka i piec - po upieczeniu można skłądać we dwa i smarować powidłem lub masą orzechową.

Masa orzechowa:
30 dkg orzechów mielonych,
1 szkl. mleka,
20 dkg cukru,
1 kostka masła,

Mleko z cukrem zagotować, dodać utarte masło i zalać tym orzechy.

Dzisiaj jest

środa,
23 sierpnia 2017

(235. dzień roku)

Święta

Środa, XX Tydzień zwykły Rok A, I Dzień powszedn

Liturgia słowa

Czytania:

  • Ewangelia: