Menu

Wyszukiwanie

Licznik

Liczba wyświetleń:
929839

S. Serwacja Breńska z grębowskiego klasztoru Sióstr Służebniczek poleca: 


Sałatka owocowa

  • 3 słoiki selera marynowanego
  • 2 marchewki (surowe)
  • 4 pomarańcze
  • 4 kiwi
  • 4 mandarynki
  • pół kiści winogrona (białe lub czerwone)
  • 15 sztuk śliwek kondensowanych
  • 1 granat
Seler odcedzić, marchewki zetrzeć na grubych oczkach, owoce pokroić drobno (uwaga! rozebrać owoce z ziarenek!). Wszystko wymieszać w naczyniu, dodać jogurt naturalny (ewentualnie cukru, gdy zbyt kwaśne). Podawać jako deser.
SMACZNEGO!


Sałatka z kurczakiem i ananasem

  • 2 filety z kurczaka
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • pęczek pietruszki
  • słoik cebulki marynowanej
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Filet doprawić i udusić, a po wystygnięciu pokroić w kostkę. Pietruszkę i ananasy drobno pokroić, odcedzić kukurydzę i cebulkę. Dodać jogurt i majonez - wszystko wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na półmisek - można również udekorować i można podawać do stołu! SMACZNEGO!

Sałatka cebulowa

  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kg marchwi
  • 5 jajek
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę pokroić w paski, sparzyć przez 3 minuty, odcedzić, ostudzić. Marchew ugotować i obrać. Do wystudzonej cebuli dodać startą na grubych oczkach marchew oraz starte również na grubych oczkach ugotowane jajka. Na końcu dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszać. SMACZNEGO!

Surówka z kapusty

  • kapusta (biała)
  • marchew
  • przyprawy
  • cebula
Kapustę białą i marchewkę zszatkować na drobnych oczkach, sparzyć ok. 4-5 min, odcedzić,wysypać w naczynie; zrobić na środku dołek i włożyć tam (w ilości wg. uznania) pieprz, wegetę, cukier, cebulę pokrojoną w kostkę - zagrzebać. Odstawić do wystygnięcia, a potem dodać śmietanę (gęstą), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Można ubrać zieloną pietruszką i podawać do obiadu.
SMACZNEGO!

Surówka do obiadu

  • 2 pory zielone
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz (do smaku)
Pory obrać i posiekać w paseczki, sparzyć gorącą wodą i odcedzić. Dodać marchewki, jabłka i ogórki starte na grubych oczkach tarki. Na końcu dodać majonez i musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
SMACZNEGO!

Kapusta czerwona na ciepło

  • główka kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • kwasek cytrynowy
  • cukier, sól lub Vegeta do smaku
Kapustę zetrzeć na drobnej szatkownicy lub na tarce, parę minut zagotować i odcedzić, wlać trochę wody, dodać oleju, kwasku cytrynowego, cukru, soli lub Vegety. Wszystko wymieszać i dodać kminek. Następnie dusić na wolnym ogniu. Podawać, gdy kapusta będzie miękka.  
 
SMACZNEGO!

Sałatka z ryżem

  • 30 dkg ryżu,
  • 2 pokrojone piersi z kurczaka,
  • puszka ananasów,
  • puszka groszku zielonego,
  • 1/2 pęczku szczypiorku,
  • 1/2 gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 mały jogurt,
  • ketchup,
  • sól, pieprz,

Ryż uprażyć na sypko, przestudzić; pierś z kurczaka wygotować lub podpiec, pokroić w kostkę - wymieszać z ryżem. Plastry ananasa pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, dodawać groszek, śmietanę wymieszać z jogurtem i ketchupem. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Po wierzchu można posypać szczypiorkiem (jeśli sałatka będzie zbyt sucha - dodać więcej jogurtu).

Sałatka z fasolki szparagowej

  • 1 kg fasolki szparagowej żółtej,
  • 20 dkg szynki,
  • 4 jaja,
  • 4 ogórki kiszone,
  • puszka groszku zielonego,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz

Fasolkę oczyścić i gotować w osolonej wodzie ok. 7 min. Przelać zimną wodą, ostudzić, pokroić na mniejsze części; szynkę i obrane ze skórki ogórki pokroić w paseczki; ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać groszek zielony - wszystko razem wymieszać, dodać śmietanę i majonez - doprawić do smaku.

Dzisiaj jest

poniedziałek,
21 sierpnia 2017

(233. dzień roku)

Święta

Poniedziałek, XX Tydzień zwykły Rok A, I Wspomnienie św

Liturgia słowa

Czytania:

  • Ewangelia: