Menu

Wyszukiwanie

Licznik

Liczba wyświetleń:
931059

S. Serwacja Breńska z grębowskiego klasztoru Służebniczek poleca:



Kluseczki biszkoptowe do rosołu

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
Białka ubić dobrze, dodając po 1 żółtku i ubijając trzepaczką lub mikserem. Potem mieszając łyżeczką dodajemy po 1 łyżce mąki - mieszamy dokładnie. Następnie kładziemy łyżeczką małe kluseczki na wodę (nie gotującą się, by się od razu nie rozleciały!). Potem lekko gotujemy i wyjmujemy durszlakowatą chochelką. Teraz możemy już podać z rosołem lub inną czystą zupą! SMACZNEGO! 

Kluseczki mięsne do zupy pieczarkowej lub rosołu

  • 30dkg fileta z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Mięso ugotować, przemielić w maszynce 2 razy, dodać 2 całe jajka, 2 łyżki bułki tartej; doprawić do smaku Vegetą, pieprzem, zieloną pietruszką; dobrze wyrobić w naczyniu. Przygotować deskę posypaną mąką, a następnie z mięsa wyrabiać małe kulki - układać na desce, a potem wrzucić na gotującą wodę (posoloną). Po zagotowaniu wybrać do naczynia z wodą lub rosołem. 

Soczewica - potrawa Izraelitów

  • soczewica
  • tłuszcz (masło lub olej)
  • Vegeta lub sól
Soczewicę wypłukać i namoczyć na 1 godz., gotować w tej samej wodzie dodając trochę masła lub oleju oraz Vegetę lub sól do smaku. Pomieszać wszystko, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika (soczewica musi być przykryta wodą; piec w temp. 1600C. W trakcie pieczenia można zaglądać i przemieszać soczewicę, tak by była miękka i niezbyt rzadka (powinna być sypka jak kasza). Podawać do drugiego dania zamiast ziemniaków - smacznego!

Dzisiaj jest

środa,
23 sierpnia 2017

(235. dzień roku)

Święta

Środa, XX Tydzień zwykły Rok A, I Dzień powszedn

Liturgia słowa

Czytania:

  • Ewangelia: