Menu

Wyszukiwanie

Licznik

Liczba wyświetleń:
929859

S. Serwacja Breńska z grębowskiego klasztoru Sióstr Służebniczek poleca:


Schab duszony w jarzynach i ziołach

  • 1,5kg schabu (bez kości);
  • zioła (majeranek, wegeta, czosnek mielony, zioła prowansalskie, oregano);
  • jarzyny starte na grubych oczkach (marchewka, pietruszka, seler);
Schab pobić lekko tłuczkiem do mięsa, natrzeć ziołami zmieszanymi z odrobiną oleju i pozostawić na noc. Na drugi dzień opiec lekko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, dodać jarzyny, polać odrobiną wody i włożyć w naczyniu do piekarnika na ok. godzinę (180o). W czasie pieczenia obracać i polewać sosem własnym do czasu, gdy mięso stanie się miękkie. Można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do chleba.
SMACZNEGO!

Krokiety mięsno-grzybowe

  • Mięso
  • grzyby suszone (ew. pieczarki)
  • przyprawy
  • jajko (całe)
  • składniki do naleśników
Ugotowane mięso przemielić z ugotowanymi grzybami suszonymi (ewentualnie z pieczarkami), podsmażyć na patelni mieszając i dodając jajko, pieprz, wegetę lub sól. Upiec naleśniki, posmarować farszem, zwijać, panierować w mące, jajku i bułce tartej; następnie przypiec na patelni i podawać na gorąco z bulionem.
SMACZNEGO!

"Pierożki" z mięsa schabowego z nadzieniem

  • Mięso (schab)
  • plasterki szynki
  • plasterki sera żółtego
  • tarta pietruszka (korzeń) i marchewka
  • ogórki kiszone
  • papryka (świeża)
  • jajka
Mięso dzielimy na porcje (nieco grubsze niż do zwykłego "schabowego"), rozbijamy z obydwu stron, doprawiamy Vegetą, pieprzem i ziołami - pozostawiamy na ok. 2 godz. Następnie kładziemy na te przygotowane kotlety nadzienie: plasterek szynki, plasterek sera, nieco tartej pietruszki i marchewki, kawałek ogórka kiszonego lub korniszona, kawałek świeżej papryki i gotowanego jajka - można dodać ketchup, a następnie zwinąć kotleta w kształt "pierożka" (można opiąć wykałaczką). Potem opanierować w mące, jajku i bułce tartej; opiec na patelni, a potem włożyć do brytfanki, polać olejem rozcieńczonym z wodą i pod przykryciem piec ok. godziny w temp. 150 0C (w trakcie polewać sosem, który się wytworzy).
SMACZNEGO!

Kotlet wieprzowy

Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. Przygotowanie panierki: 1 szklankę startego (na grubych oczkach) sera żółtego, szklankę mąki i szklankę zimnego mleka roztrzepać trzepaczką, przyprawić solą lub vegetą i pieprzem i pozostawić na godzinę.
W przygotowanej uprzednio panierce moczyć przygotowane mięso i kłaść na rozgrzany tłuszcz - trochę podsmażyć z obydwu stron, a następnie kłaść na blaszce, przekładając pomiędzy kotlety plastry cebuli (białej i czerwonej na przemian). Tak przygotowane w blaszce mięso piec w temp. 1500C ok. 10-15min.
(Podobnie można przygotować filet z kurczaka, ale wtedy piec krócej - max. 10min) SMACZNEGO!

Rolada z indyka

  • filet z indyka
  • marchewka
  • kukurydza
  • jajka
  • zielona pietruszka
  • Vegeta, majeranek itp.
Filet rozbić pałką, uformować roladę, skropić sokiem z cytryny, przyprawić przyprawami. Na to położyć sparzone pory, startą na grubych oczkach marchewkę, kukurydzę, jajka ugotowane, pietruszkę zieloną. Zwinąć mięso jak roladę, obwiązać nicią, podlać wodą i dusić w piekarniku z jarzynami (200oC), polewać sosem własnym. Gdy mięso będzie miękkie - można podawać.
SMACZNEGO!

Rolada schabowa z jajecznicą

  • 1 kg schabu
  • żółty ser
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • Vegeta i przyprawy do mięsa
Schab przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, natrzeć Vegetą, pieprzem i przyprawami, posypać żółtym tartym serem. Usmażyć jajecznicę, podsmażyć pieczarki z cebulą, wymieszać jajecznicę i pieczarki, a następnie kłaść to wszystko na płat mięsa, dodać paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Wszystko zwinąć w rulon, obwiązać sznurkiem, podpiec w gęsiarce z obu stron, podlać wodą i włożyć do piekarnika; piec w temp. 220oC przez ok. godzinę.
SMACZNEGO!

Szaszłyki w filecie drobiowym

  • filet,
  • cebulka marynowana,
  • brzoskwinia suszona,
  • śliwka suszona,
  • papryka czerwona,
  • cebula czerwona,
  • pieczarki marynowane,
  • przyprawy
Filet rozciąć na połowę (nie do końca), ubić pałką, doprawić przyprawami do mięsa i pozostawić na ok. 15min. Na patyczek dłuższy od fileta nałożyć: cebulkę marynowaną, boczek wędzony, paprykę czerwoną surową (pokrojoną w kostkę), śliwkę suszoną, brzoskwinię suszoną, kawałek czerwonej cebuli, pieczarkę marynowaną. Owinąć szaszłyk w filet i ścisnąć tak, by patyczek był widoczny;opanierować w mące, jajku, bułce tartej - piec ok. 30 min (temp. 150o) - można skropić wodą, by skruszał. Przed podaniem przekroić, by wyjąć patyczek - można podawać na ciepło lub na zimno. 

Pieczeń ze śliwkami

1,5 kg wieprzowiny (bez kości) lub karkówki,
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i jałowca,
35 dkg suszonych śliwek kalifornijskich,
szklanka wina białego (wytrawnego),
sok i łyżeczka otartej skórki z cytryny,
3 łyżki oleju,
sól,
Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką; pieprz i jałowiec utłuc, wymieszać z łyżeczką soli, sokiem i skórką z cytryny; łyżką oleju nasmarować mięso, odstawić na 2 godz., śliwki namoczyć w winie. Mięso naciąć poprzecznie tworząc kieszeń, napełnić śliwkami; można związać nitką bawełnianą. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić winem ze śliwek, nakryć pokrywką, dusić na malutkim ogniu ok. 70 min polewając wytworzonym sosem. 

Dzisiaj jest

poniedziałek,
21 sierpnia 2017

(233. dzień roku)

Święta

Poniedziałek, XX Tydzień zwykły Rok A, I Wspomnienie św

Liturgia słowa

Czytania:

  • Ewangelia: